خبرخوان

اخبار

ثمینا رستگاری - مراد ثقفی را شاید بیشتر به نام مدیرمسوول مجله گفتگو بشناسیم؛ مجله‌یی روشنفکرانه که در سال ۱۳۷۲ وارد فضای مطبوعاتی کشور شد و از آن سال‌ها تا به امروز آهسته و پیوسته دوام آورده است و مباحثی مهم چون جامعه مدنی مدت‌ها پیش از آنکه توسط سیاستمداران به کار گرفته شود در این مجله معرفی شد. نام او از انتشارات شیرازه نیز قابل تفکیک نیست؛انتشاراتی کوچک که در مدت سه یا چهار سال خوانندگان فارسی‌زبان را با کتاب‌های مهمی چون ایدئولوژی، نظام‌های سلطانی و... آشنا ساخت. انتشار مجدد مجموعه کتاب‌های قدم اول بهانه گفت وگوی ما با ایشان را در محل کارشان فراهم ساخت. این کتاب‌ها که در واقع مصور کردن فلسفه است به هیچ عنوان کتاب‌های غیرقابل اعتنایی نیست و توانسته از موج انتشار کتاب‌هایی چون فلسفه به زبان ساده یا فلسفه برای همه کنار بماند.
خبرگزاری کتاب ایران: «اندیشه‌های شرق دور» اطلاعاتی از تمام آیین‌های شرقی به ویژه هندی و چینی را به مخاطب ارایه می‌کند. به گفته مترجم، این اثر جزو مجموعه قدم اول است و می‌تواند نخستین گام برای آغاز مطالعه درباره فلسفه شرق به شمار آید.
بنفشه رهایی * بی‌تردید برای نسلی که در زمره نقش‌آفرینان وشاهدان عینی در عرصه انقلاب ۵۷ نبوده‌اند چگونگی اتحاد روشنفکران و نیروهای مذهبی ازجذابیت بسیاری برخورداراست. روشنفکران چپ‌گرا وعرفی با وجود بی‌اعتنایی‌شان به جنبش اعتراضی مذهبی به رهبری امام خمینی در سال ۱۳۴۲، سرانجام از جنبشی حمایت کردند که با نمادهای مذهبی تعریف شده بود و روحانیت در رأس رهبری آن قرار داشت. بررسی عواملی که برقراری پیوند بین این دوطیف را ممکن ساخت می‌تواند نسبت جریان روشنفکری وانقلاب ایران را تعیین نماید. تا کنون نوشتارهای بسیاری در این خصوص به رشته تحریر درآمده است که از جمله آنها می توان به کتاب "روشنفکران ودولت در ایران" نوشته خانم نگین نبوی وترجمه آقای حسن فشارکی که در بهار ۸۸توسط نشر شیرازه کتاب ما به چاپ رسیده است ، اشاره کرد . این کتاب در قالب یک مطالعه تاریخی از وقایع و اندیشه ها طی دو دهه ای که به انقلاب اسلامی انجامید در تلاش است تا تصویری کامل از چگونگی اتحاد روشنفکران ونیروهای مذهبی ارایه دهد.
شکیبا نهاوندی* درباره‌ی ادیان قدیمی شرق دور کتاب‌های قطور زیادی تاکنون منتشر شده است که هر کدام از آن‌ها به تفصیل یکی از مکاتب یا ادیان شرقی را تشریح کرده است. به تازگی انتشارات «پردیس دانش» با همکاری شرکت شیرازه کتاب «اندیشه‌های شرق دور» از مجموعه کتاب‌های تصویری قدم اول را منتشر کرده است که در آن با استفاده از تصاویر و نمادهای فرهنگ و ادیان شرقی به معرفی عمده‌ترین مفاهیم فلسفه شرق پرداخته است. در حقیقت این کتاب دایره‌المعارف کوچکی است درباره مکاتب و اندیشه‌های شرقی که از هند باستان آغاز شده و همراه با آیین بودا به چین رفته و در نهایت به ژاپن و کره هم سری می‌زند.
محمد جواد غلامرضا کاشی دو کتاب اقتدار اثر ریچارد سنت و یونگ و سیاست اثر ولودیمیر والتر اوداینیک از دو منظرگاه متفاوت، روایتی اجتماع گرایانه از پدیده قدرت را روایت می‌کنند و چشم‌انداز دیگری از مفاهیم قدرت، آزادی و رهایی را به تصویر می کشند. نظر به آنکه کمتر اثری در زبان فارسی وجود دارد که بازتاب کننده روایت اجتماع گرایان از پدیده قدرت باشد، این دو کتاب که هر دو با ترجمه ای استادانه به بازار کتاب روانه شده‌اند، می تواند در عرضه فهم تازه ای از بسیاری از مفاهیم کلیدی سیاست و قدرت مفید باشد.چنانکه ملاحظه خواهیم کرد، می توان روایت این دو کتاب از مفاهیم فرد، قدرت و موضوعیت سیاست را ذیل سه عنوان نقطه عزیمت، گره گاه بحرانی و گریز گاه گرد آورد.
نگاهی به «سیاست‌های خیابانی» اثر آصف بیات محسن آزموده
این کتاب می کوشد با بیانی بسیار موجز مهم ترین بصیرت های هایدگر را، به موازات شرح زندگی و وقایع مهم تاریخی حیات او بازگو کند و در این امر، یعنی تلخیص تفکر هایدگر تا حدود زیادی موفق بوده است. اما این کتاب را برخلاف نامش چندان نیز نمی توان قدم نخست برای فهم هایدگر تلقی کرد. کتاب از همان نخستین جمله می کوشد خواننده را با مساله هستی مواجه سازد.
تا پیش از انتشار کتاب «فرقه عدالت ایران»، آگاهی ما از سازمان سیاسی این فرقه بیش‌تر از راه مطالبی به دست آمده بود که در مجلدهای کتاب «اسناد تاریخی جنبش‌های کارگری، سوسیال دموکراسی و کمونیستی ایران»(۱) و به‌ویژه جلد چهارم این کتاب -که ویژه معرفی چهره برجسته و نظریه‌پرداز این حزب، آوتیس سلطان‌زاده و آثار او بود- گرد آمده است. دو کتاب نیز در زمینه تاریخ این سازمان سیاسی در دهه‌های پیش منتشر شده است که آگاهی‌هایی در باره اعضا و چگونگی سازمان آن در آن‌ها گرد آمده است. (۲)
در میان آثار مربوط به ایدئولوژی‌های الحاق‌گرا در جهان امروز، کم‌ترین میزان ادبیات‌ در گستره جهان به پان‌ترکیسم مربوط می‌شود. برای نمونه یک مقایسه میان آثار انگلیسی و فرانسوی‌زبان درباره پان‌عربیسم، پان‌اسلاویسم-صهیونیسم و پان‌ترکیسم، نشان می‌دهد سهم پان‌ترکیسم بسیار اندک است. به جز یکی دو کتاب حاشیه‌ای مربوط به نویسندگان ارمنی، تنها اثر معروف و برجسته به زبان غربی اثر جیکوب‌ لاندو (۱) است که مرجع همه پژوهشگران علاقه‌مند به پان‌ترکیسم بوده است. به جز این کتاب، هیچ اثر برجسته‌ای به یکی از زبان‌های عمده دنیا یعنی انگلیسی، اسپانیولی، فرانسه، آلمانی و عربی انتشار پیدا نکرده است.
محمود صوفیانی برگرفته از سایت شورای بررسی متون و کتب علوم انسانی